Symptomer på graviditet!

Symptomene på graviditet kan variere fra kvinne til kvinne og fra svangerskap til svangerskap. Det vanligste tegnet på graviditet er at menstruasjonen uteblir. Noen kvinner merker symptomer på graviditet allerede en uke etter unnfangelsen.


av Monica Frøjd    Oppdatert 06.02.2006 11:03:58   

Del på Facebook
annonse

Andre kvinner opplever at symptomene øker gradvis etter som ukene går, mens noen kvinner ikke får noen særlige merkbare symptomer.


De mest vanlige svangerskapssymptomene er:

Småblødninger
Er en av de tidligste symptomene på graviditet. Etter ca 6 – 12 dager fester embryoet seg til livmorveggen og det kan forekomme småblødninger og kramper.

Forsinket menstruasjon
Er det mest vanlige symptomet på graviditet. De fleste kvinner opplever at menstruasjonen uteblir. Noen kvinner har menstruasjon under svangerskapet men den er da kortere og med mindre blødninger enn normalt.

Ømme bryster
Hovne og ømme bryster er et svangerskaps symptom som kan oppstå allerede etter 1 – 2 uker etter unnfangelsen. Noen kvinner opplever også at aerola/ området rundt selve brystvorten får en mørkere farge.

Sliten / trett
Det å føle seg sliten og trett er et symptom som kan oppstå allerede 1 uke etter unnfangelsen.

Ryggvondt
Smerter/ ømhet i nedre del av ryggen kan merkes allerede tidlig i svangerskapet. Noen kvinner opplever lette ryggsmerter gjennom hele svangerskapet.

Hodepine
De plutselige hormonforandringene som kroppen utsettes for kan gi hodepine i begynnelsen av svangerskapet.

Hyppigere vannlating
Etter 6 – 8 uker så vil behovet for hyppigere vannlating øke.

Rare lyster
Mange kvinner opplever at de får steke lyster på spesielle matvarer. For noen så kan dette vedvare gjennom hele svangerskapet.

Kvalme
Det mest kjente symptomet på graviditet. Oppstår ofte 2 – 8 uker etter unnfangelsen. Noen kvinner opplever bare kvalme om morgenen de første månedene mens andre har disse plagene hele dagen og / eller gjennom hele svangerskapet.

Når en kvinne mistenker at hun er gravid bør hun oppsøke lege så snart som mulig. Dette for å få stadfestet graviditeten på et så tidlig tidspunkt som mulig. En graviditetstest kan brukes allerede etter en uke etter at kvinnen er blitt gravid. Disse testene kan også kjøpes på apotek og er enkle å bruke som en forhåndstest hjemme. Hvis testen allikevel ikke skulle være positiv og dine symptomer vedvarer, bør lege kontaktes. Dette for å utelukke om det er andre årsaker til plagene eller om kvinnen allikevel er gravid.

Gravide kvinner bør unngå alkohol, røyking, narkotiske stoffer, en del medisiner og katter. Det er derfor viktig å oppsøke lege slik at du kan få råd og tips til hvordan du kan tilpasse din livsstil til den best mulige for deg og barnet.