Smerter i brystene – brystplager hos kvinner

Ømme og smertefulle bryster kan være ubehagelig. Ofte er det ingen åpenbar årsak, og det går over uten behandling. Men det finnes behandling som kan hjelpe.


av Kristin Børve    Oppdatert 21.10.2012 18:33:33   

Del på Facebook
annonse

Hva kan forårsake smerter i brystene?

Smerter i brystene kalles også mastalgi. Det er svært vanlig. Det er normalt at brystene føles ømme til bestemte tider, slik som rett før menstruasjon og tidlig i graviditet. Dette skyldes normale hormonforandringer i kroppen, men du bør kanskje spørre lege om råd dersom brystene dine er så smertefulle at dette går ut over livskvaliteten din.

Det finnes to hovedtyper av smerter i brystene. Sykliske smerter og ikke-sykliske smerter. Smerter som varierer i takt med menstruasjonssyklus (sykliske smerter) er veldig vanlig. Det er verst like før menstruasjonen.

Smerter som ikke sammenfaller med menstruasjonssyklus kalles ikke-sykliske smerter. Smertene kan komme og gå, eller i enkelte tilfeller, være konstante. Det er ofte ingen åpenbar årsak til disse smertene. Noen ganger kan det være forårsaket av infeksjon. Hvis det er tilfelle, kan legen gi deg antibiotika.

Mange kvinner blir bekymret for at smertefulle bryst betyr at de har brystkreft, men smerte i brystene er ikke et vanlig symptom på brystkreft. Færre enn 1 av 10 kvinner med brystkreft har smerter som viktigste symptom. Dersom du er bekymret for smerter i brystet, kan du oppsøke legen din. Legen vil undersøke brystene dine for å se etter tegn på kreft. De viktigste tegnene er en kul, et sår som ikke vil gro, eller hudforandringer.

Hvis legen mener det er nødvendig blir du henvist til en spesialist for videre tester innen to uker.

Hva er symptomene?


Sykliske smerter i brystene kan begynne opptil to uker før menstruasjonen. Smertene kan tilta helt til menstruasjonen begynner, og deretter bli bedre. Du har oftest smerter i begge brystene.


Ikke-sykliske smerter kan være skarpe og brennende. Det kan komme og gå eller være der hele tiden. Noen har smerter i bare ett bryst.

Bestill time hos legen din snarest dersom du har:

  • Sekresjon fra brystvortene

  • Tegn på infeksjon, som rødhet, puss eller feber

  • En nyoppdaget kul i ett av brystene.Hvilken behandling virker?

Dersom smertene i brystet ikke har noen åpenbar årsak, og ikke er svært plagsomme, er det kanskje ikke behov for behandling. Mange ulike behandlinger har vært forsøkt mot smerter i brystene. Men det har ikke vært mye god forskning på hvor godt de fungerer.


Hva kan du kan gjøre selv?

For noen hjelper det å bruke en godt tilpasset BH, eller å prøve en som gir mer støtte. En sports-BH for trening kan hjelpe.

Smertestillende gel eller krem (lotion)

Legenes oppfatning er at smertestillende gel eller lotion fungerer godt mot smerter i brystene, og det er dessuten trygt å bruke. Disse gelene inneholder smertestillende legemidler som kalles ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs). En type NSAID, diklofenak, hjelper omtrent halvparten av kvinnene. Men disse legemidlene kan ha bivirkninger. Huden kan klø eller bli rød og få blemmer.

Diklofen

ak gel kan kjøpes på apoteket. Andre tilgjengelige NSAIDs er ibuprofen og ketoprofen gel. Disse produktene bør ikke anvendes av gravide eller ammende.

Hormonbehandling

Ved svært plagsomme smerter i brystene kan det hende legen anbefaler å ta hormoner for å redusere smertene. Men disse legemidlene gir ofte bivirkninger som mange synes det er vanskelig å holde ut med. Disse legemidlene er reseptbelagte.

Dana

zol kan redusere smerter i brystene. Mulige bivirkninger inkluderer vektøkning, dypere stemme, kraftige menstruasjoner og muskelkramper. Du kan kanskje unngå disse bivirkningene dersom du tar en liten dose to uker før menstruasjonen, i stedet for å ta dem kontinuerlig.

Gestri

none kan redusere smerter i brystene. Mulige bivirkninger omfatter fet hud, økt hårvekst på kroppen, kviser, intermenstruell blødninger, stemmeforandring, redusert sexlyst, redusert bryststørrelse, hodepine, depresjon og tretthet.

Gos

erelin kan redusere antall dager i måneden du har smerter i brystene. Mulige bivirkninger omfatter hetetokter, lav sexlyst, tørrhet i skjeden, irritabilitet, fett hår, uren hud, og redusert bryststørrelse. Goserelin (merkenavn Zoladex) gis som injeksjon. Du vil kun bli tilbudt denne behandlingen dersom du har alvorlige plager med smerter i brystene, og andre typer behandling ikke har hjulpet.

Diett og kosttilskudd

Mange kvinner foretrekker å prøve diett, vitaminpiller eller kosttilskudd selv om effekt ikke er bevist gjennomforskning. Kvinner som følger en diett med lavt fettinnhold og høyt innhold av karbohydrater kan få mindre hevelse og ømhet i brystene før menstruasjon.

Det foreligger ikke forskningsmessige bevis for at det hjelper å ta vitamin B-6 (også kalt pyridoksin) eller vitamin E. Inntak av vitamin B-6 over lang tid kan være skadelig.

Nattlysoljeekstrakt (Evening primrose oil) hjelper ikke mot smerter i brystene.

Andre medikamenter

Mange legemidler har vært forsøkt mot smerter i brystene, inkludert hormonbehandling med progesteroner og østrogener, vanndrivende legemidler og antibiotika. Det er ingen bevis for at noen av dem virker.


Prognose

Smerter i brystene forsvinner ofte av seg selv uten behandling. Det er vanskelig å si hva som vil skje i ditt tilfelle fordi det er store individuelle forskjeller.

Ikke-sykliske smerter synes å gå over av seg selv oftere enn sykliske smerter. 8 av 10 kvinner med en eller annen type smerter i brystene bestemmer seg for at de ikke vil ha behandling.

Kilde: www.helsedirektoratet.no