Soppinfeksjon

Sopp finnes normalt i skjede hos mange kvinner uten å gi plager. Dersom soppen får gode vekstvilkår, formerer den seg raskt og kan gi betennelse i skjeden ("skjedekatar").


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 23.02.2006 00:13:54   

Del på Facebook
annonse
De fleste kvinner vil oppleve dette en eller annen gang i løpet av livet. Menn kan en sjelden gang få soppinfeksjon på penishodet.

Smitter sopp?

Sopp smitter ikke og er dermed ikke en sos. Soppinfeksjonen kommer fra deg selv. Partner kan imidlertid bidra med å holde betennelsen ved like ved at samleier irriterer skjeden.

Er sopp farlig?

Sopp er ikke farlig. Den gir en overfladisk infeksjon og sprer seg ikke til de indre kjønnsorganene.

Hvilke plager kan soppinfeksjon gi?

Kløe og svie i skjeden og omkring kjønnslepper er vanlig. Med et speil kan du selv se at huden og slimhinnene er røde, tørre og litt hovne med sprekker. Ofte er slimhinnene så såre at samleie blir vanskelig. Kvinner får ofte en hvit og tykk cottage cheese-lignende utfold. Menn kan få utslett under forhuden på penis.

Kan jeg få behandling for sopp?

Sopp behandles effektivt med en spesiell type stikkpiller og krem. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket. Bruksanvisning følger med pakken. Noen kvinner plages imidlertid av at soppinfeksjonene stadig kommer igjen, spesielt etter menstruasjonen og i forbindelse med bruk av antibiotika.

Hva kan jeg selv gjøre for å unngå nye soppinfeksjoner?

  • Bruk bind istedenfor tampong.

  • Ikke vær overrenslig, en vask om dagen holder.

  • Ikke skyll skjeden. Den renser seg selv.

  • Bruk såpe med lav ph-verdi (sur).

  • Unngå trange bukser.

  • Bruk glidekrem ved samleier.

  • Bruk bomullstruser som kan kokevaskes.


Kilde: Klinikk for seksuell opplysning/Statens helsetilsyn