Klamydia

Ifølge media den siste tiden er det en kraftig økning av kjønnssykdommen – Klamydia. De henviser til at økningen er størst blant ungdommer. Klamydia er den mest vanlige seksuelle overførbare sykdom.


av Lystogglede.no    Oppdatert 16.09.2007 17:45:39   

Foto: Jupiterimages.com
Del på Facebook
annonse

Hvorfor skjer dette i den opplyste verden vi lever i? Det er en ganske stor tankevekker at det er så mange som får den sykdommen. Har vi glemt at det er viktig å bruke beskyttelse? Uansett hvis man ikke har en fast partner, så er det viktig å bruke kondom, og hver eneste gang. Det nytter bare ikke å tenke tanken om at det skjer ikke med meg.

Klamydia øverføres ved samleie, oralsex og analsex. Som oftest merker man ikke at en har klamydia, før den gi deg komplikasjoner. Bærere av klamydia kan derfor smitte mange før man er klar over at man har klamydia.

Den eneste som kan finne ut av om du har klamydia er en lege. Det er viktig at hvis du har mistanke om at du har fått det, så ta kontakt med lege eller helsestasjonen i ditt nærmiljø. Og eller gå til lege/gynekolog jevnlig for å ta en test. Noen sykdomstegn hos menn kan være kløe, lett svie ved vannlating, kan forekomme utflod fra urinrøret. Hos kvinner kan det være kløe, økt utflod fra skjeden, svie ved vannlating, små blødninger etter samleie. Klamydia behandles med antibiotika. Inkubasjonstiden varierer, men er som oftest mellom 1 og 2 uker.

Det er viktig å ikke gå lenge med klamydia. Derfor så er det viktig å gå til lege/gynekolog jevnlig hvis du har et aktivt seksuelt liv. Den kan gi mennene bitestikkelbetennelse og kvinnene eggstokkbetennelse. Dette kan føre til sterilitet. Men hvis en får startet behandlingen tidlig, så er utsiktene til sterilitet liten. Har du fått bekreftet at du har fått klamydia så er det viktig at partneren din sjekker seg også. Hvis du ikke har en fast partner, så husk at de du har vært sammen med burde få vite dette også.

Hvis du har fått diagnosen klamydia så er det viktig å unngå ubeskyttet sex helt frem til en etterkontroll hos legen din som oftest er ca 6 uker etter avsluttet behandling. Dette for å sikre at du er blitt friskmeldt for klamydia.

Så hvis du skal ha tilfeldig sex, BRUK KONDOM.
Vær ansvarlig å tenk på følgene dette kan få for deg og dine fremtidige partnere.

Kilde: www.lystogglede.no