Svangerskapskvalme

Oppkast og kvalme i svangerskaper er ikke uvanlig, Enkel behandling kan hjelpe mot svangerskapskvalme.


av Kristin Børve    Oppdatert 01.08.2012 19:28:28   

Del på Facebook
annonse

Svangerskapskvalme er ganske vanlig i de fleste svangerskap. Kvalmen oppstår gjerne fra uke seks, men kan også oppstå tidligere og varer til uke 12 i svangerskapet. Det er sjelden farlig og går normalt ikke utover normaltilstanden til mor og barn. Blir tilstanden ekstrem er det lurt å søke hjelp og behandling.

Svangerskapskvalme går under flere navn på ulike språk. På engelsk kalles det morning sickness fordi kvalmen ofte er verst tidlig på dagen. Gravide kvinner kan imidlertid bli kvalme til alle døgnets tider. På latin kalles tilstanden emesis gravidarum. Den nøyaktige årsaken til svangerskapskvalme er ikke kartlagt, men den har vært knyttet til en stigning i svangerskapshormonet hCG. Selv ved oppkast to eller tre ganger daglig, er det vanligvis ikke noe problem å klare å holde på noe mat. Normalt taper ikke kvinner vekt gjennom graviditetens første måneder. Svangerskapskvalmen vil heller ikke skade
fosteret.

Det regnes derimot ikke som normalt når kvinner verken får mat eller drikke i seg over en periode på mer enn 24 timer. Dersom dette skjer, kan det medføre at det blir for lite væske i kroppen. I verste fall kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse for intravenøs væskebehandling. En slik tilstand der kvalme og oppkast fører til redusert allmenntilstand, dehydrering og forstyrrelser i saltstoffer i blodet, kalles hyperemesis gravidarum. Lege bør kontaktes hvis du ikke har beholdt væske på mer enn ett døgn, føler deg svimmel og slapp eller er bekymret for din tilstand.

Svangerskapskvalme er svært sjelden farlig verken for mor eller barn. Svangerskapskvalme blir vanligvis gradvis borte etter svangerskapets tre førstemåneder. 1 av 10 kvinner opplever fortsatt kvalme etter 20 ukers graviditet.

Det finnes ikke mye forskning på følgende tiltak mot kvalme, men her er noen tips til hva du kan forsøke.

 • Spise lite og ofte, for eksempel hver annen time

 • Spise tørre kjeks eller ristet brød

 • Spise ingefærkjeks

 • Spise litt med en gang du våkner og ta deg god tid med å stå opp fra sengen

 • Unngå mektig og sterkt krydret mat

 • Drikke rikelig med væske, men unngå kaffe og alkohol

 • Sette seg ned etter et måltid

 • Bevege seg sakte og unngå brå bevegelser

 • Bevege seg hver dag og få litt mosjon og frisk luftTommelfingerregelen er at leger ikke skal skrive ut medisiner for svangerskapskvalme i første trimester, altså de første tre månedene av svangerskapet. Årsaken er at medisiner kan ha bivirkninger og at kvalme ikke er en sykdom. Hvis svangerskapskvalmen er vanskelig å takle, finnes det noen reseptfrie behandlingsformer.

Forskning har vist at følgende tiltak kan ha effekt:

 • Ingefær – Det er en rot som til vanlig brukes som krydder, men den brukes også mye mot kvalme. I denne sammenheng er det imidlertid nødvendig med større konsentrasjoner enn det som finnes i mat og drikke. Ingefær må trolig tas som kosttilskudd. Det har vært gjort forskningsstudier der kvinner har tatt 250 mg ingefær i kapselform fire ganger daglig. En annen studie så på effekten av å ta 15 milliliter ingefærsirup, altså rundt fire spiseskjeer. Etter en uke meldte 9 av 10 kvinner at kvalmen og oppkastet var bedre. 7 av 10 kvinner sluttet å kaste opp.

 • Akupressurarmbånd som brukes over et spesielt punkt på håndleddet kalt P6. Armbåndene kan kjøpes på apotek. De gir ingen bivirkninger bortsett fra mulig ømhet og hevelse der de bæres.

 • Tilskudd av vitamin B6 – B6 finnes vanligvis i multivitaminprodukter for kvinner, men her er dosene trolig for lave. Ta kontakt med legen ved ønske om å prøve et preparat med høyere dose.Først hvis brekningene og kvalmen blir så uttalt at det går ut over næringsinntak eller daglige gjøremål, kan det bli aktuelt med medikamentell behandling.


De to medisinene som er mest brukt i Norge, er meklozin og prometazin. Dette er såkalte førstegenerasjons antihistaminer som ofte har blitt brukt mot bil- og båtsyke. De kan gi økt tretthet.

Det er rundt 70 prosents sjanse for en reduksjon av kvalmen ved bruk av disse medisinene. Det er ikke vist at de kan skade fosteret. En studie tok for seg over 200 000 kvinner, og den viste at barna i den gruppen der mødrene hadde tatt førstegenerasjons antihistaminer ikke hadde flere skader enn andre barn.


Det finnes antihistaminer som ikke gir så store plager med tretthet som førstegenerasjons antihistaminer. Disse brukes ofte mot allergi og kan også fungere mot kvalme. Problemet er at det ikke finnes tilstrekkelig forskning til å si sikkert at de er trygge for barnet.

Kilde: www.helsedirektoratet.no