Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Spedbarn >
Relateret tema
  - Spedbarnsstell

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Brystbetennelse – mastitt

Hva er brystbetennelse?


av Kristin Børve    Oppdatert 14.03.2012 13:16:08   

Del på Facebook
annonse

Brystbetennelse kalles på fagspråket mastitt. Det som skjer er at en del av brystvevet blir betent, eller inflammert som det også heter. Det er vanligvis ammende kvinner som får denne tilstanden.

Brystbetennelsen oppstår når melk blir stående i melkegangene som fører melken til brystvorten. Melken presses da ut i brystvevet, noe som gir skader og betennelse.

Dersom bakterier kommer inn i melkegangene og ut i brystvevet, kan du få en alvorligere tilstand som kalles infeksiøs mastitt. Bakteriene kommer oftest fra brystvorten og tar seg oppover i melkegangene. Dette skjer lettere hvis du har sprekker eller sår på brystvortene.

Alle forhold som gjør at melken hoper seg opp i brystene lengre enn vanlig, for eksempel at barnet slutter å die om natten, øker risikoen for mastitt. Når du har hatt brystbetennelse tidligere og ikke får tømt brystet skikkelig, kan også det øke risikoen.

Brystbetennelse er vanligst de første tre månedene etter fødselen, men kan oppstå under hele ammeperioden.

Hva slags behandling virker?

Brystbetennelser gir seg oftest av seg selv uten behandling. Hvis du har en infeksjon, trenger du kanskje antibiotika.

Det beste er å fortsette ammingen og hele tiden bruke det betente brystet først. På denne måten blir melken som forårsaker betennelsen, fjernet av barnet. Melken er ikke skadelig for den lille.

Dessuten bør du tømme brystet fullstendig for melk når du ammer, gjerne med en pumpe. En studie fant at kvinner som tømte det betente brystet ved amming, ble bedre etter tre dager. Kvinner som ikke gjorde dette, ble bedre først etter gjennomsnittlig åtte dager.

Å tømme brystet for melk reduserer også faren for en brystabscess. En abscess er et hulrom som fylles med puss som følge av en sterk betennelse.

Hvis barnet nekter å die fra det betente brystet eller hvis det er for smertefullt, kan du bruke en pumpe for å fjerne melken.

Dersom du opplever at amming er for smertefullt, kan du spørre en jordmor eller annen kyndig om alternative ammeposisjoner. Du kan også forsøke smertestillende midler som paracetamol og ibuprofen. Unngå acetylsalisylsyre fordi dette en sjelden gang kan skade barnet.

Varme bad eller tøystykker på brystet kan også virke smertelindrende. Du kan også forsøke å massere brystet når du ammer for å lettere få ut melken.

Noen kvinner sier at det hjelper å legge kålblader på brystene, men det finnes ingen forskning som dokumenterer at dette stemmer.

Legemidler

Hvis du har prøvd å amme med det betente brystet i 24 timer uten at dette lindrer symptomene, kan legen velge å skrive ut antibiotika. Disse stoffene skader ikke barnet. Du må vanligvis fortsette antibiotikakuren i 10–14 dager. En liten studie viste at antibiotika fjernet symptomene etter gjennomsnittlig fire dager. Det er viktig at du fullfører antibiotikakuren også etter at symptomene er blitt bedre. Det er økt risiko for abscessdannelse hvis du slutter for tidlig.

Antibiotika kan gi milde bivirkninger som kvalme, hodepine og diaré.

Annen behandling

Noen kvinner foretrekker alternativ behandling som akupunktur for å stille smertene. En studie viste at kvinner som brukte akupunktur ved siden av annen behandling, opplevde mindre smerter på dag tre og fire enn kvinner som ikke fikk det. Akupunktur reduserer imidlertid ikke sykdommens varighet.

Hva er symptomene?

Brystbetennelse kommer oftest ganske brått på og kan være svært smertefullt. Vanligvis er bare ett bryst betent av gangen. Du kan føle én eller flere klumper i brystet, og disse er ofte kileformete. Det betente området er ofte rødt og hovent.

Dersom du har en infeksiøs mastitt, altså en bakterieinfeksjon, kan du også få feber og føle deg syk med frysninger, svettetokter og muskelsmerter.

Hvis du får slike symptomer, bør du oppsøke en lege eller jordmor. Dersom du ikke ammer og får en smertefull hevelse i brystet, bør du også oppsøke lege.

Hva vil skje med meg?

Brystbetennelser blir vanligvis bedre av seg selv eller etter antibiotikabruk. Hvis brystbetennelsen skyldes en infeksjon, får imidlertid 1 av 10 kvinner en abscess som komplikasjon. Dette er en opphopning av puss i et hulrom under huden. Opphopningen kan føles som en hard, vond kul.

Abscesser må dreneres, enten med en nål eller med et snitt fra en skarp kniv. Deretter kan legene behandle infeksjonen med antibiotika. Du kan vanligvis fortsette å amme uansett hva slags behandling du får.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.