Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Spedbarn >
Relateret tema
  - Spedbarnsstell

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Anfall med livløshet hos barn under 12 måneder

Anfall med livløshet hos barn under 12 måneder kan forekomme på grunn av alvorlig sykdom eller uten noen tegn på sykdom.


av Kristin Børve    Oppdatert 24.02.2012 18:37:01   

Del på Facebook
annonse

På engelsk forkortes tilstanden som ALTE (Apparent life-threatening event)

1. Betegnelsen benyttes også hos barn som tilsynelatende er veldig syke (for eksempel med pustestopp eller kvelningsanfall) uten at de er livløse. For foreldrene vil slike anfall virke svært dramatiske og de bør føre til at man tar kontakt med lege eller ringer 113 for akuttmedisinsk hjelp.

Hva kan årsaken være


Slike anfall kan komme uten at man ikke finner noen årsak. I ca. halvparten av tilfellene, har anfallene en årsak som man finner. Dette betyr at det er viktig at et barn med slikt anfall blir undersøkt av lege, men det er ikke sikkert at det er et tegn på alvorlig sykdom. Sammenhengen med plutselig spedbarnsdød er usikker. Anfallene kan være tegn på alvorlige infeksjoner eller hjertesykdom, men den vanligste forklaringen er reflukssykdom. Barnet gulper opp mageinnhold som irriterer i svelget og gjør at luftrøret stenges av for å forhindre at mageinnhold kommer ned i lungene. Andre årsaker kan være forstyrrelser i nervesystemet eller sykdom i lungene (kikhoste, virusinfeksjoner, myk brusk i bakre del av gane og svelg). For tidlig fødte barn har litt økt risiko for denne type anfall.

Hva gjør legen


De fleste anfall av denne typen er kortvarige, og ofte har barnet kommet til hektene igjen når det blir undersøkt av lege. Legen må gjøre en vurdering av barnet slik som det oppfører seg ved undersøkelsen, og han eller hun vil prøve å få flest mulig detaljer om anfallet fra foreldrene1. Det er mulig å gjøre en lang rekke undersøkelser, men man må velge de undersøkelsene som er nødvendige ut fra barnets tilstand1. Framstår barnet som helt friskt ved legeundersøkelsen, er det lite sannsynlig at anfallet skyldes alvorlig sykdom. Mange tilstander som gir slike anfall, kan utelukkes med enkle blodprøver. Dersom anfallet har vært spesielt langvarig eller dersom barnet har hatt behov for gjenopplivning, bør barnet uansett legges inn på sykehus til observasjon slik at man får mer tid på seg til å kartlegge barnets tilstand.

Hvordan er framtidsutsiktene?


Barn som har hatt et livløshetsanfall må undersøkes grundig. Er det den minste tvil om årsaken eller mistanke om at barnet har en alvorlig sykdom, skal barnet innlegges på sykehus. Dersom man finner en årsak til anfallet, er det grunntilstanden som forårsaket anfallet som er avgjørende for hvordan det går videre1. Dersom det ikke er noen sikker årsak til anfallet, er det sjelden at det oppstår nye anfall. Disse anfallene oppstår hyppigst før barnet er 10 uker gammelt. Direkte oversatt fra engelsk, kalles tilstanden "tilsynelatende livstruende anfall." Denne betegnelsen er valgt fordi anfallet fra foreldrenes ståsted oppleves som svært dramatisk. Til tross for dette, er det langt fra sikkert at anfallet skyldes noen form for sykdom.

Kilde:www.nhi.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.