Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Spedbarn >
Relateret tema
  - Spedbarnsstell

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Vanskelig temperament hos barn er forbundet med mindre amming

Sjansen for at spedbarn fullammes frem til seks måneders alder er mindre hos barn med vanskelig enn med roligere temperament, viser en studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo basert på data fra MoBa.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 21.04.2009 11:21:10   

Del på Facebook
annonse
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at spedbarn fullammes de første seks månedene etter fødselen. Morsmelk anses å være optimal næring for barnet de første seks månedene. Amming kombinert med fast føde anbefales fra seks måneder til 12 måneders alder og eventuelt lenger. Amming er positivt for barnets fysiske helse og tidligere studier antyder at amming også kan være gunstig for barnets psykiske utvikling.

Ingen sammenheng mellom temperament og amming ved 12 måneder
- Resultatene fra studien viser at dersom barnet har et vanskeligere temperament ved seks måneders alder er det mindre sannsynlig at det blir fullammet eller overveiende fullammet i den anbefalte perioden på seks måneder. Men dersom en kontrollerer for amming ved seks måneder er det ingen ytterligere sammenheng mellom vanskelig temperament og fortsatt amming ved 12-14 måneders alder, sier doktorgradsstipendiat Susan Niegel ved Folkehelseinstituttet.

Studien fant at mødre som ammer de første seks månedene også har en tendens til å fortsette frem til 12 måneder. Det er imidlertid ingen indikasjon på at amming påvirker temperamentet ytterligere når barnet er over seks måneder, eller omvendt, at vanskelig temperament påvirker morens amming ytterligere etter seks måneders alder.

Susan Niegel er førsteforfatter av artikkelen ”Difficult Temperament, Breastfeeding, and Their Mutual Prospective Effects: The Norwegian Mother and Child Cohort Study” som er publisert i Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. Studien er gjort i samarbeid med doktorgradsstipendiat Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet, professor Margarete Vollrath ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo og professor Knut A. Hagtvedt ved Universitetet i Oslo.

Om studien
Denne studien er en del av Den norske mor og barnundersøkelsen og omfatter omlag 30.000 norske mødre og barn. Mødrene rapporterte om temperament hos barnet ved seks og 18 måneders alder. Videre rapporterte de om amming fra fødsel frem til 12-14 måneders alder.

- Målet med studien var å undersøke hvorvidt det er sammenheng mellom barnets temperament og amming ved seks og 12-14 måneders alder. Vi ville også undersøke om amming påvirker utviklingen i temperament hos barnet og/eller om vanskelig temperament har innvirkning på hvor lenge moren ammer. Konklusjonen er at det er en tendens til at vanskelige barn får flaske tidligere, men at dette ikke påvirker barnets temperament videre over lengre tid, sier Niegel.

I det endelige utvalget på ca. 30.000 barn ble 15 prosent av barna fullammet ved seks måneders alder og 36 prosent av barna ble fortsatt ammet frem til 12 måneder.

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.