Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Seksuelle sykdommer > Kjønnsvorter >

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er en seksuelt overførbar sykdom.


av Kristin Børve    Oppdatert 05.03.2012 17:47:17   

Foto: jupiterimages.com
Del på Facebook
annonse

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter er en seksuelt overførbar sykdom. Det er små utvekster som vanligvis vokser nær eller på kjønnsorganet. Vortene kan også vokse rundt nesen eller munnen. Kjønnsvorter kan være flate eller spisse, blomkålaktige eller stilkede. Kjønnsvorter på fuktig hud, for eksempel på slimhinner nær skjeden eller på penis, er vanligvis myke og hudfargede. Du kan ha bare én vorte eller mange.

Kjønnsvorter er forårsaket av et virus som kalles humant papillomavirus (HPV). Det er nesten 100 typer av HPV. Men ni av ti personer som får kjønnsvorter, er infisert med HPV type 6 eller 11. Andre typer HPV kan forårsake kreft i livmorhalsen hos kvinner.

HPV sprer seg lett fra person til person ved hud-til-hudkontakt av infiserte områder.

Hvis du er gravid

Kjønnsvorter vokser seg noen ganger større i løpet av svangerskapet. Det kan gjøre vannlating vanskelig.

Hvis kjønnsvorter er i veien i skjeden eller det er fare for at de vil blø mye under en fødsel, kan legen din anbefale keisersnitt.

De fleste behandlingsformer mot kjønnsvorter anbefales ikke under graviditeten, og kremer mot vorter fungerer ikke like bra under graviditeten. I tillegg kan dine kjønnsvorter bli borte av seg selv etter fødselen når immuHva er symptomene?

Kjønnsvorter gir ofte ikke symptomer, men de kan av og til forårsake smerte eller kløe. De kan en sjelden gang gjøre det vanskelig å ha sex fordi de kan være i veien i skjeden. Legen din vil trolig kunne se om du har kjønnsvorter ved å undersøke deg. Han eller hun kan ta en vevsprøve, på fagspråket kalt en biopsi, for å kontrollere at du ikke har noe mer alvorlig. Kjønnsvorter er nesten alltid godartede.
nforsvaret kommer seg igjen.

Hvilken behandling virker?

Hvis kjønnsvorter ikke gir noen problemer, kan det være lurt å vente å se om de går bort av seg selv. Men hvis du er plaget av dem, er det mange behandlingsformer som kan hjelpe.

Det finnes kremer og oppløsninger som du eller legen din kan smøre på kjønnsvorter. De virker bra.

•Imiquimod er et legemiddel som kommer i kremform. Den kan fjerne vortene og redusere risikoen for at vortene kommer tilbake. Imiquimod kan gjøre huden din betent og kløende. Du bør ikke bruke imiquimod hvis du er gravid.

•Podophyllotoksin er en krem eller oppløsning som smøres eller pensles på kjønnsvorter. Podophyllotoxin kan irritere og brenne huden din og gi smerte og kløe. Forhuden og penishodet kan noen ganger bli betent hos menn som ikke er omskåret. Du bør ikke bruke podophyllotoxin hvis du er gravid.

•Podofyllin er en behandling som legen pensler på vortene. Det gjøres på legens behandlingsrom. Du må vanligvis ha flere behandlingsomganger. Podofyllin kan forårsake smerte, rødhet og irritasjon. Du bør ikke bruke podofyllin hvis du er gravid.

Kirurgi

Det finnes ulike måter å operere kjønnsvorter. Kirurgi kan brukes dersom du er gravid.

Ved kryoterapi fryser legen vortene med flytende nitrogen. Du må behandle dem noen ganger, med én til tre uker mellom hver gang. Kryoterapi kan noen ganger gi en infeksjon, men dette er sjelden.

Under elektrokirurgi, eller termokauterisering, bruker leger elektrisk strøm til å varme opp kjønnsvorter for å bli kvitt dem. Det kalles også diatermi. Det fungerer bra, men vortene kan komme tilbake.

Legen kan behandle vorter med laser, som er en sterk lysstråle. Det fungerer godt.

Legen din kan skjære bort kjønnsvorter kirurgisk. Dette gjøres oftest med lokalbedøvelse så du ikke føler noe, men du kan kjenne litt smerte etterpå. Du kan også få arr.

Kan kjønnsvorter forebygges?

Bruk av kondom reduserer risikoen for å bli smittet med HPV. Men kondomer gir ikke full beskyttelse mot viruset. Det er fordi HPV også spres ved hud-til-hud kontakt. Altså er det mulig å få virus på fingrene dine og spre det til en annen person på den måten.

En vaksine er tilgjengelig for å forhindre kjønnsvorter. Det kan også bidra til å beskytte mot livmorhalskreft hos kvinner. Vaksinen er utviklet for jenter og kvinner i alderen mellom ni og 26 år, og settes som tre injeksjoner over seks måneder.

Prognose

Kjønnsvorter kan gå bort igjen av seg selv når immunsystemet oppdager og bekjemper viruset. Men dette kan ta mange måneder eller år. Kjønnsvorter kommer ofte tilbake flere måneder etter at du har fått behandling for å bli kvitt dem. Dette er mer sannsynlig om immunforsvaret er svekket.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.