Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Seksuelle sykdommer > Kjønnsvorter >

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Kjønnsvorter?

Kjønnsvorter er vorter som oppstår på slimhinner og hud, spesielt rundt og i ytre kjønnsorganer og endetarmsåpning. Vortene forårsakes av virus.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 23.02.2006 00:00:40   

Del på Facebook
annonse
Hvordan smitter kjønnsvorter?

Egentlig er det ikke selve vorten, men virus som smitter. Virus overføres ved at slimhinneflatene med virus på kommer i kontakt med partnerens hud eller slimhinner. Ved munnsex kan man også få virus på slimhinnen i munnen og en sjelden gang få vorter der.

Hvordan unngår jeg smitte?

Kondom og femidom beskytter bare de deler av kjønnsorganet som prevensjonsmiddelet dekker. Slimhinner og hud som er utildekket vil derfor kunne overføre smitte ved samleie.

Er kjønnsvorter farlige?

Vortene er ufarlige. Virus som forårsaker vortene sprer seg ikke til de indre kjønnsorganer og vil derfor ikke påvirke muligheten til å få barn. Virus holder seg utenpå hud og slimhinner og går ikke i blodet. Noen typer kjønnsvortevirus kan imidlertid gi celleforandringer på livmorhalsen hos kvinner. Celleforandringer forsvinner som regel av seg selv, men kan utvikle seg langsomt videre til kreft.

Hvilke plager kan kjønnsvorter gi?

Noen kjønnsvorter kan klø og irritere. Kvinner med vorter i skjeden kan av og til få vondt under samleie.

Hvor lang tid etter smittetidspunktet får jeg plager?

Vortene dukker opp 1 - 2 måneder etter smittetidspunktet. De fleste som blir smittet med kjønnsvortevirus får imidlertid aldri synlige vorter.

Kan jeg få behandling for kjønnsvorter?

Den enste behandlingen er at selve vorten kan fjernes, men de fleste vorter forsvinner før eller senere av seg selv. Det er ikke nødvendig å behandle vorter som ikke plager deg fysisk eller psykisk. Siden virus som forårsaker vortene ikke forsvinner ved behandling, kan du få vortene tilbake senere. Behandlingen vil heller ikke gjøre deg mindre smittefarlig så lenge virus fremdeles finnes på hus og slimhinner.


Kilde: Klinikk for seksuell opplysning/Statens helsetilsyn


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.