Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Spedbarn > Spedbarnsstell >
Relateret tema
  - Amming
  - Amming eller flaske
  - Kolikk
  - Urolige barn

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Flaskemating

Å gi barnet mat er hovedoppgaven din som nybakt mamma, og det er lett å føle seg som en elendig mor når du ikke får til ammingen.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 22.03.2012 13:14:11   

Del på Facebook
annonse

Ikke stress

Når man gir morsmelkerstatning, er det viktig å gjøre det på en forsvarlig måte. Vik har opplevd at helsestasjoner og sykehus gir feil informasjon i forhold til tilberedning og oppbevaring. – Hygiene og riktig oppbevaring er veldig viktig! Nyfødte og små barn er ekstra utsatt for matbårne sykdommer.

Det går bra

Det er bra at kvinner ammer, men man skal ikke amme for enhver pris. Jeg har fått høre fra damer at de ikke føler seg som gode eller ekte mødre fordi de ikke får til å gi bryst. Det bør være mer rom for at noen ikke greier det, og at det er greit. Det er jo mange som er blitt flasket opp på morsmelkerstatning, og det går jo bra!

Hjelp å få

Her er noen av de vanligste grunnene til at du kan ha problemer med å amme babyen din:

  • Såre og sprukne brystknopper.


  • Inflammatoriske tilstander, som tilstoppede melkeganger, brystspreng/ødem og infeksjon i brystet/brystbetennelse (inflammatorisk mastitt eller bakteriell mastitt).


  • Sopp/candida på brystet.


  • Bakteriell infeksjon.


  • At babyen har kort tungebånd.


  • Rayaud’s fenomen. Brystknoppene blir helt hvite, ledsaget av brennende smerte ved amming.


  • At barnet er sykt.


  • Eksem på brystknoppene.


  • Medikamenter i ammeperioden.For de fleste tilstandene er det hjelp å få. Kontakt fastlegen, helsestasjonen eller Ammehjelpen. Hvis man sliter med ammingen, bør man oppsøke fagfolk.

Vår erfaring er at ammeproblemer og ammestopp ofte skyldes at kvinnene ikke har fått skikkelig hjelp. De som har fått hjelp underveis, men likevel ikke får til ammingen, kan ha en mindre negativ opplevelse med ammeslutt enn de som ikke har fått faglig støtte og hjelp underveis

Primærkilden til hjelp er helsesøstrene på helsestasjonene og fastlegen, hvis du trenger medisinsk hjelp. Du kan også søke råd og hjelp hos Ammehjelpen.

Ammehjelpen er en frivillig og humanitær organisasjon som har arbeidet for å verne om og fremme amming siden 1968.

Litt er bedre enn ingenting

Selv om man har ammeproblemer, anbefales det at man fortsetter å gi bryst. Litt morsmelk er bedre enn ingenting. – Det er bedre å amme litt, hvis man kan, enn ikke å amme i det hele tatt. Amming er ikke et «enten eller». Mange gir bryst samtidig som de gir morsmelktillegg eller annen mat. Dette blir bekreftet av den landsdekkende undersøkelsen Spedkost, hvor 80 prosent svarte at de ammet når barnet var 6 måneder. Av disse var det under halvparten som fullammet hele det første halvåret, slik myndighetene anbefaler.


Myndighetenes anbefaling

Dersom amming ikke er mulig, eller hvis man ikke har tilstrekkelig med morsmelk, anbefales det at man gir morsmelkerstatning fram til barnet er 1 år. Morsmelkerstatning er laget på basis av kumelk, men næringsinnholdet er justert slik at det ligner på morsmelk i så stor grad som mulig.

Tips

Ved å blande ut morsmelkerstatningen i varmt vann, ca 70 grader, og deretter tilsette kaldt vann, slipper du tidkrevende vannbad. Ta ikke vann rett fra kranen. Vannet kokes opp og avkjøles til riktig temperatur. På tur kan du ta med deg varmt vann i én termos og kaldt i en annen.


Bok om flaskemating

I boka Flaskemating får du råd om hvordan du på en trygg og sikker måte gir flaske til barnet ditt, og får hverdagen til å fungere både for deg og barnet.

Boka inneholder også forslag til hvordan du kan finne løsninger for å kombinere amming og flaskemating, hvordan du kan innrette deg på reiser og hva du gjør når flaskeperioden nærmer seg slutten. Boka er skrevet av en som er mamma til to.

Hun hadde selv problemer med ammingen, og følte at informasjonen hun fikk som nybakt flaskemamma var både dårlig og mangelfull. – Jeg følte jeg sviktet mitt eget barn allerede før vi forlot sykehuset, forteller forfatteren, som i boka deler sine erfaringer med leseren.«Dette er en etterlengtet og praktisk bok som jeg kan anbefale alle foreldre som av ulike grunner trenger kunnskap om hvordan de best kan mate spedbarnet sitt med flaske». Boka har også et eget kapittel for helsepersonell.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.