Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Gravid >
Relateret tema
  - Er jeg gravid?
  - Gravid over 40
  - Kosthold i svangerska..
  - Svangerskapsdep…
  - Svangerskapskontroll
  - Svangerskapsplager
  - Trimester
  - Åpningsfasene

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Røyking i svangerskapet

Å bære fram et barn er en gyllen mulighet til å endre på vaner som kanskje bør justeres, ikke minst for barnets del. Noen må endre på mat- eller drikkevaner, mens andre må tenke gjennom sitt forhold til tobakk. Dette er noe som desverre ikke kan sies for ofte.


av Kristin Børve    Oppdatert 25.04.2012 12:45:06   

Del på Facebook
annonse

Graviditet er en god anledning til å slutte å røyke - for barnets skyld, men også for deg som skal bli mor eller far. Ved å ikke røyke øker du sannsynligheten for et ukomplisert svangerskap, og for at barnet får bedre vekst- og utviklingsmuligheter.


Gode grunner til å la være å røyke

For barnet

 • Du øker sjansen for et komplikasjonsfritt svangerskap


 • Du gir barnet ditt bedre vekst- og utviklingsmuligheter


 • Du reduserer risikoen for spontanabort, lav fødselsvekt og for tidlig fødsel


 • Du reduserer risikoen for krybbedød


 • Du reduserer risikoen for at barnet får atferdsproblemer og lese- og skrivevansker


 • Du reduserer risikoen for at barnet får luftveisinfeksjoner og astma


For deg

 • Du fjerner en bekymring fra livet ditt


 • Du reduserer risikoen for alvorlig sykdom


 • Du får bedre kondisjon, mer energi og overskudd


 • Du får bedre tid


 • Du blir lettere gravid igjen, hvis du ønsker det


 • Du reduserer rynkedannelseFor at barnet skal vokse og utvikle seg normalt i løpet av svangerskapet trenger det oksygen. Oksygen blir transportert med blodet til deg og barnet. Hvis du røyker dannes det kullos. Kullosen stjeler plassen fra oksygenet i de røde blodlegemene og fører til at både du og barnet får mindre oksygen enn dere skulle hatt.

Nikotinet i tobakken fører til at blodårene trekker seg sammen. Dette gjelder også blodårene i morkaken og i livmoren. Sammen med kullosinnholdet i blodet betyr det at barnet får mindre tilførsel av både oksygen og næring.


Snus i svangerskapet har også negative helsekonsekvenser for fosteret, selv om man har mindre erfaring og kunnskap om konsekvensene. En studie fant at risikoen for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel økte når mor brukte snus gjennom svangerskapet


Slutte å røyke, men hvordan?

Det kan være vanskelig å slutte å røyke. Suget, humørsvingningene og lysten til å ”bare ta en til” - selv om du vet at det er ekstra viktig å slutte nå mens du er gravid. Hvis du har forsøkt tidligere uten å lykkes så kan du likevel klare det nå. De fleste som klarer å slutte har flere forsøk bak seg. Det er med andre ord gode grunner til å prøve pånytt.


Få hjelp og støtte

Det kan være lettere å slutte hvis du ikke gjør det helt på egenhånd. Mange jordmødre og fastleger kan mye om røykeslutt. Bidragene kan være alt fra skriftlig informasjon til samtaler og mer systematisk oppfølging.


 • Røyketelefonen 800 400 85 er en gratis veiledningstjeneste for deg som har lyst til å slutte å røyke. På Røyketelefonen møter du erfarne veiledere som har omfattende kompetanse innefor tobakk, røykeslutt og helsegevinster. Du kan få oppfølging gjennom hele svangerskapet hvis du ønsker det. Røyketelefonen 80040085


 • Vil du slutte på egenhånd kan du laste ned brosjyren Røykesluttprogram for gravide. • Partneren din

  For mange er det til stor hjelp å slutte sammen med andre. Det er vanskeligere å slutte dersom partneren fortsetter å røyke. Prøv å gjøre røykeslutt til et fellesprosjekt. På den måten gjør dere en viktig innsats både for barnet og for deres egen helse.


  Minn deg selv på hvorfor du vil slutte

  Det er ikke uvanlig å føle seg nedstemt i forbindelse med røykeslutt. Samtidig kan det å bli gravid, eller omstendighetene rundt, føre til at enkelte opplever at røyksuget er ekstra stort. Det kan være utfordrende å holde motivasjonen oppe. Minn deg selv på hva du vil oppnå og hva du vil unngå. Hva gleder du deg til? Hvilke bekymringer skal det bli godt å bli kvitt? Og hva blir gevinsten?

  Når du går gjennom noe som er vanskelig er det viktig at du vet hvorfor. Ta en dag av gangen og husk å belønne deg selv.


  Ikke gi opp

  Du har en plan, du er motivert og du flere med på laget. Nå er det opp til deg. Du må være sterkere enn suget. Det kan være ubehagelig å slite med abstinens, men plagene går gradvis over. Etter noen dager til få uker kommer suget til å avta både i hyppighet og styrke.

  Glipper du så er det viktig å ikke gi opp. Lær av erfaringene dine så lykkes du enda bedre neste gang. Og husk - det er aldri for sent. Effekten av røykeslutt er alltid god, både for deg og barnet.  Kilde:www.helsedirektoratet.no


  ANNONSE
  Annonser

   

  Sett som startside | Legg i favoritter

  Copyright © 2000 - 2019

  Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.