Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Gravid >
Relateret tema
  - Er jeg gravid?
  - Gravid over 40
  - Kosthold i svangerska..
  - Svangerskapsdep…
  - Svangerskapskontroll
  - Svangerskapsplager
  - Trimester
  - Åpningsfasene

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Blødning etter fødsel

Blødninger kan skje kort tid etter at du føder eller opptil seks uker senere. Hvis du er hjemme og får kraftige blødninger, må du ringe lege eller 113 omgående.


av Kristin Børve    Oppdatert 04.04.2012 14:12:01   

Del på Facebook
annonse

Årsaker

Det er normalt å blø litt når du føder, men hvis du mister mye blod, kan det være farlig. Kraftige blødninger kan forekomme hvis livmoren ikke trekker seg sammen til vanlig størrelse etter fødselen eller hvis rester av morkaken ikke kommer ut av seg selv. Fødselslegen, som på fagspråket kalles en obstetriker, eller jordmoren vil overvåke deg nøye for eventuelt blodtap etter at barnet er født. De vil også sjekke blodtrykk og puls. Disse opplysningene kan avgjøre om du taper blod og trenger behandling.


Hvilken behandling virker?

Leger kan iverksette flere tiltak for å forhindre kraftige blødninger etter fødselen. Etter at babyen er født, kommer morkaken ut. Legen kan da massere livmoren og gi deg legemidler for å få livmoren til trekke seg sammen til sin vanlige størrelse, noe som forhindrer blødning. Enkelte kvinner kastet opp eller fikk hodepine av behandlingen. Men én studie fant at tiltakene gjorde kvinnene mer fornøyde med fødselsopplevelsen.

Det finnes flere legemidler som kan få livmoren til å trekke seg sammen. God forskning viser at en injeksjon med hormonet oxytocin kan redusere risikoen for kraftige blødninger etter fødsel. Studier har funnet at 12 av 100 kvinner fikk kraftige blødninger etter en injeksjon av oxytocin mot ca. 24 av 100 kvinner uten oxytocin.

Oxytocin gir en risiko for å få høyt blodtrykk. I forsøkene skjedde dette med ca. 10 av 100 kvinner.

En annet legemiddeltype som kan brukes, heter prostaglandinanaloger. Disse tilsvarer et stoff kroppen lager selv. De strammer musklene i livmoren din. Noe forskning har funnet at disse legemidlene hjelper omtrent like godt som oxytocin. Men de har mer bivirkninger. Prostaglandinanaloger omfatter carboprost og misoprostol. De gis vanligvis som injeksjoner. Bivirkninger er blant annet magesmerter, oppkast og diaré. Rundt to av ti kvinner får en bivirkning.

Noen forskere har undersøkt om amming rett etter fødselen kan hindre blødning. Det synes ikke å utgjøre noen forskjell, men å die er bra for barnet ditt på flere måter. Legen eller jordmoren kan derfor anbefale det uansett.


Hva vil skje med meg?

Det er sjelden at blødning etter fødsel er farlig i vårt land. Du kan få blodoverføring hvis du trenger det. Av og til opererer leger for å stoppe blødningen. Hvis morkaken ikke er kommet ordentlig ut av seg selv, kan dette forårsake blødninger. Rester av morkaken og morkakehinnen skrapes ut. Dette gjøres i narkose.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.