Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Gravid >
Relateret tema
  - Er jeg gravid?
  - Gravid over 40
  - Kosthold i svangerska..
  - Svangerskapsdep…
  - Svangerskapskontroll
  - Svangerskapsplager
  - Trimester
  - Åpningsfasene

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Det om å bli gravid, når du er over 40 år

Om man er ”eldre” ( over 40 år ) er prognosene for å bli gravid mindre. Det er forskjellige utganger/årsaker. Her er noen av årsakene.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 23.02.2006 10:21:51   

Del på Facebook
annonse

Den første er om du forsatt kan bli gravid. En kvinnes fruktbarhet minskes etter som hun blir eldre. Det er mange faktorer som bidrar til dette, men den første mener legene er eggkvaliteten. Allerede når en kvinne blir født er det ”bestemt” i eggstokkene hvor mange egg hun vil ha. Ettersom hun blir eldre vil eggene minskes i antall, det produseres færre egg og de svekkes for befruktning. Over tid blir et voksende antall egg vanskelige og befrukte, eller så er de av så dårlig kvalitet at de dør raskt etter befrukting.

Det er også et voksende problem å bli gravid p.g.a. helsen til en del kvinner som har for eksempel hormonelle problemer, infeksjoner i underlivet, sykdommer som diabetes.

Men som sagt så er det mange kvinner over 40 som kan og blir gravide. Det kommer da et annet spørsmål og det er om ditt barn vil bli født friskt. Akkurat som at eggene gjør det vanskeligere for en ”eldre” mamma til å bli gravid, er det eggene som bestemmer om man klarer å fullføre et svangerskap. Barn av ”eldre” mødre har ofte en risiko for å få barn med noen skader som downs syndrom som er resultat fra genetisk forstyrrelse i egget.

Andre typer risikoer av skader stiger også med alderen. Eldre mødre blir som regel tilbudt en prøve/undersøkelse for å se om barnet har de generelle skadene, denne prøven heter fostervannsprøve.

Den tredje årsaken er om det å bli gravid etter fylte 40 er trygt for deg som mor. ”Eldre” mødre har ofte høyere risiko for visse komplikasjoner som høyt blodtykk og diabetes under svangerskapet.

Selv om du har en god helse, så sørg for å få tilstrekkelig og riktig ernæring og unngå alkohol og røyk. Tren regelmessig og hold deg i god form, så har du i hvert fall et godt utgangspunkt for et trygt svangerskap.

Før du prøver å bli gravid snakk med en jordmor/lege som kanskje kan avgjøre om du i utgangspunktet har noen klare årsaker for ikke å bli gravid, og om du da kan gjøre noe med det som øker sjansen til å bli befruktet.


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.